Written by 17:10 Zásahy

Viděl jsem zásah sehraného týmu, který si umí poradit

Poděkování ředitele Petra Koloucha všem, kteří se podíleli na zásahu u Filozofické fakulty a při poskytování péče zraněným.

Milé kolegyně, milí kolegové,

v minulosti došlo k několika mimořádným událostem, které se nesmazatelně vryly do historie záchranné služby hlavního města a také do paměti všech, kteří v té době oblékali naši uniformu. Včerejší den byl jednou z nich.

Útok aktivního střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si vyžádal 14 životů a téměř tři desítky zraněných. Nemám slov, abych hrůznost tohoto činu popsal.

Kde naopak slova nacházím jasně, je naprosto precizní nasazení, profesionalita a mimořádná ochota, které jste včera všichni projevili. Ať už přímo v terénu, na našem zdravotnickém operačním středisku, nebo v zázemí.

Roky jsme zásah u podobné události nacvičovali společně s dalšími složkami IZS a pražskými nemocnicemi. A byť jsme si všichni přáli, aby k takové situaci nedošlo, byli jsme na ni připraveni.

Včera jsem viděl na místě zásah skutečných profesionálů. Sehraného týmu, který si umí poradit i při takto mimořádné události. Byl jsem svědkem urputného boje o každý lidský život, který jsme chtěli zachránit.

A zachránili jsme jich několik desítek.

Vím o řadě z vás, kteří jste nabízeli, že dorazíte pomoci z volna. Vím také, že v danou chvíli cítil každý ve službě, že by měl být na místě. Jako záchranná služba jsme ale nemohli nechat na holičkách jiné pacienty.  Děkuji všem, kteří se postarali o ostatní výjezdy.

Vedle smutku a soustrasti s rodinami obětí cítím obrovskou hrdost na vás všechny. Pražská záchranná služba díky vám včera prokázala, že se na ni může hlavní město a její obyvatelé spolehnout. Na včerejšek bude historie pamatovat jako na útok osamělého střelce. Osobně na něj ale budu vzpomínat jako na den, kdy jsme se ctí obstáli při jedné z nejnáročnějších zkoušek, kterým jsme kdy čelili.

Děkuji vám za to.

Mám na vás ještě jednu prosbu. Prosím vás zasahující, ale i všechny další, kteří se cítíte touto událostí poznamenáni, abyste neváhali a obrátili se na naše peery. Jsou připraveni vás vyslechnout a pomohou vám tuto extrémní událost zpracovat. Je to opravdu velmi důležité. Linku našich peerů může využít kdokoliv ze ZZS HMP. Tím myslím skutečně všechny naše zaměstnance ze všech pracovišť. Můžete se zcela spolehnout na diskrétnost kolegů.

Milé kolegyně, milí kolegové, přátelé, plánoval jsem vám v těchto dnech popřát hezké prožití vánočních svátků. Vím, ta slova zní teď nepatřičně. Využijme ale následující dny, abychom je strávili s našimi blízkými a ujistili jsme je o tom, že nám na nich záleží.

Přeji vám zdraví a klidné služby.

S úctou

Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close