Written by 10:30 Nejoblíbenější články

Alexandra Udženija: Pražští záchranáři jsou opravdoví profesionálové!

Hezky zblízka se na naši práci podívala náměstkyně primátora Alexandra Udženija. Oblékla záchranářskou uniformu a po návštěvě dispečinku vyrazila v doprovodu inspektora přímo do provozu. Jaké si odnesla zážitky, co jí překvapilo a jak vnímá práci záchranné služby v hlavním městě? Alexandru Udženija jsme vyzpovídali bezprostředně po exkurzi.

 

Jak vám sedí naše uniforma?

Uniforma je nádherná a sedí mi skvěle, jako by byla šitá přímo pro mě. Jsem nadšená, jak jste trefili velikost. Ani boty netlačí.

Máte se záchrankou nějakou osobní zkušenost?

Poměrně čerstvou, den před Vánoci jsem musela volat záchrannou službu pro mou dceru, která upadla a utrpěla poměrně velké zranění. Asi jako každá máma jsem v tu chvíli byla naprosto vystresovaná a dispečerka mě už po telefonu dokázala nesmírně uklidnit. Byla jsem opravdu moc ráda, že jsem jí mohla při poslední návštěvě na záchrance potkat osobně a poděkovat jí. Emoce to byly velké, hned jsem ji tehdy objala. Musím tedy říct, že se záchrankou mám jen ty nejlepší osobní zkušenosti. Kudy chodím, říkám, že jste naši andělé.

Na dispečinku jste viděla z druhé strany, jak probíhají tísňová volání. Jak to na vás zapůsobilo?

Myslím, že si málokdo uvědomuje, že dispečerky a dispečeři, kteří na dispečinku „zvedají telefony“, musí umět nejen pomoct se zdravotní komplikací, kvůli které se volá, ale musí mít také obrovskou empatii. Musí umět poznat, co bude na daného člověka fungovat, aby dokázal spolupracovat. Nevím, jestli to získáváte díky kombinaci školení a praxe, nebo to musíte mít v sobě, ale z této míry empatie, jsem naprosto v pozitivním šoku. Je to úžasné.

V provozu jste vyjížděla společně s inspektorem třeba k zásahu u požáru způsobeného únikem plynu. Co ve vás zanechala „návštěva“ v terénu?

Jsem bez přehánění nadšená. Mám vůči záchranářům ještě větší respekt, pokoru a obdiv, než jsem si mohla představit. Překvapilo mě, že i když jde často o vypjaté situace, u kterých zasahuje i více záchranných složek, tak vše probíhá v naprosté profesionální i lidské souhře, která by si nic nezadala s přesností švýcarských hodinek.

Jaký jste si udělala za těch několik měsíců, co působíte na magistrátu, o záchranné službě obrázek?

K záchranným složkám mám obecně velký respekt, protože to jsou lidé, kteří se opravdu starají o naše zdraví a bezpečnost. Býváte první na místě, když potřebujeme pomoc. Když jsem poznala blíže fungování záchranné služby, náročnost práce i skutečnost, že se záchranáři ne vždy setkávají s příjemným přístupem okolí nebo pacientů, můj obdiv stoupl ještě o tisíc procent. Jako náměstkyně primátora i jako člověk budu dělat všechno pro to, aby měla záchranná služba ty nejlepší podmínky pro svou práci. Jsem připravena „snést vám modré z nebe,“ protože si to zasloužíte. Mám i osobní zkušenosti se zdravotnictvím v jiných zemích a úroveň, kterou máme v Praze, nám mohou ve světě skutečně závidět.

Probíhá architektonická soutěž na nové sídlo záchranné služby, jaké máte další plány?

Jsem moc ráda, že od začátku vypsání architektonické soutěže byla přizvána ZZS HMP. Je sice hezké, když architekti něco pěkného „nakreslí“, ale budova musí být hlavně funkční a uzpůsobená potřebám záchranné služby. Je proto skvělé, že zástupci záchranky byli u vypsání a jsou i součástí komise vyhodnocování. Proto věřím, že budova bude nejen vizuálně atraktivní, ale především vám bude dobře sloužit. To je pro mě nejdůležitější. Jsme také domluveni na rozšiřování sítě výjezdních stanovišť a plánujeme rekonstrukce stávajících základen, abychom pokryli hlavní město a zajistili vám odpovídající zázemí.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close